50 Ways to Leave Your Lover

2004 / Film
18. mars 2006
3/5

Jeg var litt skeptisk til filmen når jeg så navnet på den, og hadde tenkt meg at dette var enda en av dei dårlige romantiske komediene som ville bli sett og glemt. Talet 50 fra tittelen har i grunn ikke så mye med filmen å gjøre. Jeg har mistankar om at folka som gav ut filmen innsåg dette, og gav den tittelen How To Lose Your Lover. Denne tittelen gav meg også frysninger, og gir meg inntrykk av å skulle servere meg en stereotypisk Hollywood romantisk komedie pissfilm. Men How To Lose Your Lover er noe anna.

For å komme i gang, vi følger Owen, en alkoholisert forfatter som sørga over å ha blitt dumpa av den forrige damen si. Men Owen er ikke den typiske alkoholiserte forfatteren en ofte snublar over på film, han har sine problem, men han fungerer likevel som person. Og en får aldri inntrykk av at det er alkoholen som ødelegger for han. Han er lei av Los Angeles og å produsere falske autobiografiar som har som formål å håve inn penger. Han planlegg derfor å reise tilbake til østkysten etter å ha vært syv år på vestkysten. Men på flyplassen treff han en ny dame, som kommer til å spille en større rolle i livet hans.

Her er faktisk det punktet i filmen der den typiske kjærlighethistorien ender, og i scene etter scene blir en overrasket over vala som blir tatt, og hva retning filmen tek. Noen klisjeer er det her og der, det er jo fremdeles en romantisk komedie, så det er uungåeleg, men dei er ikke dei mest tydelige.

Owen tar aldri flyet, og ender opp igjen tilbake i Los Angeles, der han prøver å finne ut om damen han traff på flyplassen er verdt å danne et seriøst forhold med. Og det er her tittelen kommer inn. Han finn på heller ekstreme metodar for å prøve å få hun til å dumpe han, men det går ikke.

How To Lose Your Lover er vittig skreve, og jeg føler filmen gir en meining. Det er en stund siden jeg har likt en romantiske komedie så godt. Likevel om den kanskje ikke er gripende eller trist, så går det. Det er tross alt en romantisk komedie, ikke en romantisk tragedie. Den er hakket mer realistisk enn jeg er van med, jeg kan identifisere meg med rollefigurane, og den får fram at ingenting er perfekt, uansett om du skulle befinne deg på et universitet på østkysten eller henge rundt i California. Rollefigurene er nok ikke fullstendig realistiske på alle vis, men det blir likevel bedre enn mange andre dårlig romantisk komedie.

50 Ways to Leave Your Lover 2004 plakat - Filmdagbok