A Clockwork Orange

1971 / Film
9. mai 2014
3/5

Forrige gang jeg så A Clockwork Orange var like etter årtusenskifte. Stanley Kubrick-filmene spela en stor rolle da jeg gikk fra å se stort sett mainstream og ny film, til å få sansen for eldre klassikere. A Clockwork Orange gav en minneverdig opplevelse, med sine sterke bilder og sitt brutale innhold har jeg ikke hatt behov for å se filmen igjen før i år. Tross i at jeg en gang rundt 2005 kjøpte filmen på nytt, blei han stående uopna i plastikk i noen år før jeg solgte filmsamlingen.

A Clockwork Orange handler om den voldelige personen Alex (Malcolm McDowell), som i lag med sin gjeng benyttar kveldane på å banke opp folk, voldta, stjele og andre innslag av såkalla ultra violence – et begrep filmen terpar på. Alex har filmens fortellerstemme og geleidar oss fra disse brutale handlingene, til fengslinga si og en eksperimentell behandling for å kvitte seg med dei voldelige tendensane.

Som Kubrick-filmer flest er det ypparleg audiovisuelt arbeid. I tillegg spiller språket en stor rolle. Tiden og miljøet er et nærast dystopisk England, og Alex og vennene bruker aktivt snodig slang og uttrykk.

Ettersom jeg har sett et par tusen filmer siden forrige gang jeg så denne, og blitt godt van med filmvold, så var det ikke en like sterk opplevelse denne gangen. Ubehageleg og drøy, men i det jeg ikke lar alt gå så innpå meg, så får jeg også med meg mer av den mørke humoren som filmen også byr på.

A Clockwork Orange er utvilsomt en god film, og bør bli sett, akkurat som alle de andre Kubrick-filmene også bør bli sett. Det er nok ikke min favoritt, en smakssak som gjeld tema og litt mangel på interesse for karakterene.

A Clockwork Orange 1971 plakat - Filmdagbok