Alias

2001–2006 / Serie
6. desember 2012
4/5

Alias vekka aldri interessen hos meg før no nyleg. Et bilde av Jennifer Garner i fargerike parykkar som slengte seg rundt i wires og snappa opp antikke objekt tiltrakk meg aldri, men så var det stort sett ikke mer jeg visste om serien. Sett bort fra at J.J. Abrams står bak serien. Mannen bak Lost og høstens ferske science fiction på FOX, Fringe, var en av grunnane til at jeg til slutt valgte å finne ut hva Alias egentlig dreia seg om.

Garner spiller hovedrolla Sydney Bristow, ved siden av å være litteraturstudent har hun jobb som agent i SD6, en jobb som hun i syv år har trodd er del av CIA. Så en dag finn hun ut sannheten, det er da hun bestemmer seg for å ta kontakt med det ekte CIA, for å hoppe et par minutter fram i tid (alt dette skjer naturlig nok i første episode) så ender Sydney opp med å bli dobbeltagent for CIA i SD6.

Når jeg gikk til serien så jeg for meg en serie som bygg opp nye oppdrag i hver eneste episode, fra start til slutt, sånn er heldigvis ikke Alias, og nettopp måten serien er bygd opp på gjør at jeg stadig får lyst til å se videre. Enkelte episoder kan innholde opp til tre spenningssekvenser eller oppdrag, en avsluttende bit fra forrige episode (som da har blitt avsluttet med en solid cliffhanger), etterfulgt av et oppdrag midt i episoden og en del av et siste mot slutten. Dette er likevel ingen rutine, serien har andre karakterer med egne historier som kan få lengee biter enn vanlig av episodene viss det skjer mye spennende der. Tempoet er høgt og nettopp denne balanserte fokuseringa på det mest spennende er med på å gi serien inntrykk av å respektere seeren sitt drag mot løsninger framfor å holde oss på tå i det uendelege.

Krysningar av tråder som glir over flere episoder er et mønster som har blitt mer utspekulert i den senere serien til Abrams, Lost, seriene er forskjellige nok til at å vurdere hvem som gjør det best blir vanskelig, om mulig. Mystikk er noe som finnes i begge, Alias som handler om agentar, internasjonale undercoveroppdrag og high tech gadgets har også en større tråd gjennom episodene knytt til en 500 år gammel oppfinnar med profetiar som dei fleste etterretningsvesena i verden er ute etter å finne mer ut om.

Kort sagt byr Alias på langt mer enn forventa. Forventa var egentlig en oppbygging lik det meste innenfor detektimen, det som blir servert er spenningsfulle agentsprell ispedd litt mystikk, strukturert litt som Lost, uten dei altfor mange ubesvarte spørsmåla (nokre er det jo, det er en bra ting).

Alias 2001-2006 plakat - Filmdagbok

Relaterte innlegg

Merkelapp

ABC

Skapar

J.J. Abrams

Skodespelarar

Jennifer Garner, Ron Rifkin, Carl Lumbly, Kevin Weisman, Victor Garber, Michael Vartan, Greg Grunberg, David Anders, Merrin Dungey, Bradley Cooper (I)

Sjangrar

Action, Drama, Mysterium, Science fiction, Thriller

Land

USA

IMDb

IMDb-side om Alias

Forfattar