Artificial Intelligence: AI (2001)

Film / 5. april 2008
3/5

Artificial Intelligence: AI låg lenge an til å bli ein god film, problemet blei at den låg så lenge an, generelt sett. Steven Spielberg har laga ein film om en robot i en barneliknande kropps jakt på mors kjærleik og streifar innom eksistensielle spørsmål gjennom den eventyrlege historia me er vitne til.

Det som til vanleg kunne ha blitt for mykje av det gode, med tanke på vesle David, robotbarnet, sin evne til å elske, går seg til her ettersom det er snakk om robotar. Når David ønsker å bli elska har ordet love ein tendens til å dukke opp. Mange verbale forsøk på definisjonen av ordet blir gitt og det som blir sagt er ikkje nytenkning.

Det som gjer at Artificial Intelligence: AI går litt ned på skalaen er lengda. Elles har Spielberg laga en eventyrfilm med stadig framdrift som byr på mange spennande syn og tøffe futuristiske idear. Viktigare, og det som gjer at eg kan like denne trass mitt kalde forhold til både E.T. the Extra-Terrestrial og Close Encounters of the Third Kind‚ er at det er lagt inn en melankolsk undertone.

Artificial Intelligence: AI er aldri en gladfilm, helt i frå første minutt er det klart at menneskja har påført seg sjølv vondt. Sjølv om det heller ikkje er ein deprimerande film er det ei dyster stemning over alt spetakkelet som gir filmen ein ekstra dimensjon.

Artificial Intelligence: AI 2001 plakat - Filmdagbok

Regi

Steven Spielberg

Manus

Brian Aldiss, Ian Watson, Steven Spielberg

Skodespelarar

Haley Joel Osment, Frances O'Connor (II), Sam Robards, Jake Thomas, Jude Law, William Hurt, Ken Leung, Clark Gregg, Kevin Sussman, Tom Gallop

Sjangrar

Drama, Eventyr, Science fiction

Land

USA

IMDb

IMDb-side om Artificial Intelligence: AI

Forfattar