Band of Brothers

2001–2001 / Serie
12. september 2008
4/5

Valgene mellom måtene å starte innlegget på når jeg skal skrive om Band of Brothers virker å være like mange som soldater i Easy Company, den enkle utvegen blir å kalle serien en lenger skildring av et enkelt kompanis kamper under andre verdenskrig, men jeg vil først og fremst vektlegge følgende i åpningsavsnittet: En bemerkelse av variasjonen denne ti episoders lange krigsserien står for.

HBOs kritikerroste, prisvinnende og godt mottatte serie blant publikum er enkel å skryte av. Jeg vil ikke trekke fram noe som står seg ut som bedre enn alt det andre, jeg vil også passe meg for å sette enkeltdeler opp mot hverandre. Når jeg nå er fullstendig klar over at jeg vil bruke en av dei mest oppbrukte metaforene er jeg ikke mindre i tvil om at alle puslebitene i lag utgjør det store bilde.

Så var det variasjonen, som er like naturlig som utviklingen i Easy Companys krigshistorie, håndtert på en måte som gjør at serien ikke slår seg til ro og ikke skaper trygghetsfølelsen jeg ofte forventer i serier.

Ti episoder består av den hardeste opptreningen, de blodigste kampene, de tyngste dagene og de verste avsløringene. Intensiteten kan føles på kroppen i flere av hendelsene. Skildringene er på høgde med det beste på film, mitt forhold til krigsfilm gjør mulighetene for sammenligninger begrenset. Jeg kan likevel i skrivende stund trekke fram kinesiske Assembly med lik kampskildring i røff og skitten stil.

Episodene er spredd over årene 1942–1945, og er enten fortalt fra et allvitende ståsted eller fra enkeltsoldater som har overlevd og levd lenge nok til å dele historiene sine med Stephen Ambrose, forfatteren av boken som serien er basert på. Variasjonen ligger ikke bare i situasjonene, fortellerstilen endrer seg og gir oss mulighet til å oppleve både soldatene og relasjonene deres på mange måter.

Miniserien har en fordel at den kan behandle karakterer med større frihet enn skilles gjesteroller og faste roller ofte får. I Band of Brothers vil enkelte ansikter utmerke seg mer enn andre over tid, Damian Lewis og Ron Livingston går oftest igjen og utgjør en slags kjerne, men kan like fullt havne i bakre rekke når andre soldater har viktige historier.

Denne måten å oppleve en serie på er uvant for meg, jeg liker å ha oversikt over et persongalleri, gjerne med en eller få sentrale roller. Band of Brothers er ikke anarki, men krever litt ekstra, her blir gruppen av folk variert over tid, folk du knapt la merke til i starten står igjen senere, og motsatt. Samholdet er hovedrollen.

Ikke alt går like mye inn på meg, noen episoder er lange, andre er hypnotiserende gode og for korte. Jeg kan vel så godt like de dialogfrie, kulepeprende kampene som kalde nedgangstider og setter pris på at dette ikke er ti timer med formål om å vise halsbrekkende og påkostede kamper, men også nærgående og dramatisk, med fokus på ulike sider av samholdet til soldaear i krig.

Band of Brothers er en god serie jeg ble hektet på, men for å sette det i perspektiv har jeg blitt mer hektet på bedre serier. Det har med interessene mine å gjøre.

Band of Brothers 2001-2001 plakat - Filmdagbok

Relaterte innlegg

Merkelapp

HBO

Skaparar

Stephen Ambrose, Steven Spielberg, Tom Hanks

Skodespelarar

Scott Grimes, Damian Lewis, Ron Livingston, Shane Taylor, Donnie Wahlberg, Peter Youngblood Hills, Matthew Leitch, Rod Strohl, Nicholas Aaron, Philip Barantini

Sjangrar

Action, Drama, Historie, Krig

Land

Storbritannia, USA

IMDb

IMDb-side om Band of Brothers

Forfattar