Clue (1985)

Film / 7. juli 2014
4/5

Clue er en av filmane eg har styrt unna i fleire år, men utan grunn. Og som eg har gjort med andre sånne filmar, så vurderte eg Clue på skikkeleg vis på nytt og bestemte meg for å sjå han.

Det var en fornuftig avgjersle, for Clue er ein spennande, dialogdreven krimkomedie som på nærast perfekt vis blander et klassisk krimmysterie med slapstick og parodisk komedie. Eg ser for meg at det kunne ha blitt sånn om Agatha Christie ville skrive en humoristisk historie.

Filmen er basert på spelet Cluedo (Wikipedia), og består i likskap med spelet av et herskapshus det blir begått mord i. Karakterane i filmen er dei same som i spelet.

Seks gjester møtes i et selskap i et herskapshus, men ingen kjenner kvarandre, verten eller årsaka til at dei er der. Gradvis blir bakgrunnen til karakterane avdekka, og et mord blir begått som øker spenningen. I tillegg til å finne samanhengen dei i mellom og til den ukjente verten, må et mordmysterie løysast.

Alt er krydra med humor, mest i form av mimikk, slapstick, bisarr oppførsel og den parodiske strukturen til mysteriet. Det er akkurat passe drøyt til å bli morosamt.

Clue overraska meg mest i at han aldri blei i overkant, og lykkast i å holde både det kriminelle og komiske elementet interessant til siste slutt. Filmens handling foregår stort sett i nokon få rom i et herskapshus, som legg meir av jobben på å skape interesse over på interaksjonen mellom karakterane. Her lykkast også Clue svært godt.

Nesten 30 år seinare held dette seg godt, og eg vil anbefale filmen til den krim- og komedieglade filmsjåaren.

Clue 1985 plakat - Filmdagbok

Regi

Jonathan Lynn

Manus

John Landis, Jonathan Lynn, Anthony E. Pratt

Skodespelarar

Eileen Brennan, Tim Curry, Madeline Kahn, Christopher Lloyd, Michael McKean, Martin Mull, Lesley Ann Warren, Colleen Camp, Lee Ving, Bill Henderson

Sjangrar

Komedie, Krim, Mysterium, Thriller

Land

USA

IMDb

IMDb-side om Clue

Forfattar