Near Dark

Film · 1987 · · 4. januar 2011
4/5

Lenge før Twilight, True Blood og andre hippe vampyrgreier, på eit tidspunkt då Angela Sommer-Bodenburg framleis gav ut bøker om Den vesle vampyren og Peter Cushing levde, lykkast Kathryn Bigelow med den vanskelege andrefilmen.

Near Dark er ein film som er ein film. Han er verken for lite til å bli god, heller ikkje meir enn god underhaldning på ein og ein halv time. Men han held seg innanfor rammene sine og prøver aldri å bli meir enn ein film. Bill Paxton stikk av med gullmedaljen etter sin beste prestasjon hittil i alle filmane eg har sett han i. Han kaprar ein plass på lista over dei kulaste fyrane frå 1980-talsfilmar som vampyren Severen.

Det er ikkje Bill Paxton, med Adrian Pasdar som har hovudrolla, ein fyr fleire kan ha sett som Nathan Petrelli i serien Heroes. Her er Adrian Pasdar omtrent like uheldig som i møte med Sylar i Heroes, då rollefiguren hans Caleb blir biten av ei søt vampyrjente. Oppfølginga med å bli kidnappa av ei sprø gruppe med vampyrar ho held i lag med, og tvinga til leve nattelivet med dreping og faenskap, er ikkje dårlegare.

For vampyrane i Near Dark er det ikkje berre innstinktet som driv dei, men ei rein og skjer drapslyst som ferskingen Caleb har problem med å tilpasse seg. I så måte er det ein gjeng psykopatar me følger, der ritualet i drepinga er like mykje vekta med god fantasi og poetisk brutalitet som å skaffe nødvendig føde.

Mangel på original historie og eit ikkje fullt så fantastisk skodespel betyr lite når alt kjem til alt. Near Dark er verkeleg skiten og blodig, og dette står i god stil med den mørke humoren. Eg vil i til slutt få anbefalt filmen til vampyrinteresserte.

IMDb-logo
Filmfront-logo
Near Dark 1987 plakat - Filmdagbok